Кучерявенко В.В. Директор
Супровідні документи
  1. /
  2. /
  3. Використання діпінгів

Опубліковано: 22.08.2019

Мастити у продуктивних тварин є не рідкістю, а навпаки – дуже поширеним явищем. Вони приносять значні економічні збитки молочній промисловості: це витрати на лікування тварин, їх вибраковка, зниження молочної продуктивності та якості молока. Повністю уникнути виникнення маститів на фермі неможливо, але можна значно зменшити кількість випадків захворювання та знизити його тяжкість. Для цього важливим елементом у щоденному догляді за молочним стадом має стати гарна гігієна вимені. З цією метою прийнято використовувати діпінги – розчини для дезинфекції дійок. Вони бувають двох видів: до і після доїння.

Існує три періоди ризику потрапляння інфекційних агентів – збудників маститу у дійки:

  • Безпосередньо під час доїння, якщо підготовку дійок було виконано недостатньо ретельно;
  • Після доїння, коли сфінктери дійок ще не закрилися, при цьому корова лежить на брудній підлозі (сфінктер може лишатися відкритим протягом 2 годин після доїння);
  • Під час сухостійного періоду.

Крім того, під час доїння корови «ділять» між собою доїльний апарат (чи руки доярки), що також може бути джерелом передачі збудників від однієї корови до іншої, чи з одної чверті вимені в іншу.

Діпінги, що їх використовують перед доїнням (пре-діпінги), повинні мати чудові очищувальні якості та забезпечувати швидкодіючу дезинфекцію. Використання лише дезинфікуючого засобу (без миючих властивостей) не є доцільним, т.я. шкіра має складочки та тріщинки, в яких може лишатися бруд чи органічні рештки, це зумовлює зниження ефективності дезінфектанту і, як результат, недостатню антисептику.

Як правило, основною діючою речовиною діпінгів є йод, молочна кислота або хлоргексидин.

Діпінг, що використовується після доїння, крім основної дії - антисептичної, повинен мати такі переваги:

  • Бути нешкідливим для дійок (мати оптимальний рівень рН та концентрацію діючої речовини);
  • Мати пом’якшуючий, протизапальний та ранозагоювальний ефект;
  • Сприяти швидшому закриттю сфінктеру дійок;
  • Добре утримуватися на дійках, створюючи довготривалу захисну плівку;
  • Бути економічним у використанні.

Під час вибору діпінгу звертають також увагу на погодні умови та умови навколишнього середовища, при яких буде використовуватися препарат. Використання діпінгів, що швидко сохнуть, є доцільним в умовах холодних температур і вітру (взимку), а препарати, що створюють захисну плівку навколо дійки, будуть в нагоді при підвищеному забрудненні (адже «зняти» бруд, що прилип до захисного шару легше, ніж той, що потрапив безпосередньо на шкіру).

Не слід також забувати, що залишки діпінгу можуть потрапляти у молоко (як-от при використанні йодовмісних препаратів у вигляді спрею), тож при виборі діпінгу необхідно також враховувати і форму нанесення препарату. Але, як правило, при відповідній ретельній підготовці дійок перед доїнням ризик утворення залишків незначний.

Використання допінгів для сільськогосподарських тварин

Статті

Новини

Карта сайту

Цей сайт є об’єктом права інтелектуальної власності ТОВ "СмартБіоЛаб". Використання, збирання, копіювання, розповсюдження інформації, розміщеної на цьому сайті, а також інші дії з сайтом та його вмістом без дозволу ТОВ "СмартБіоЛаб" заборонені. ©