Бланк Супровідної
  1. /
  2. /
  3. Плюси та мінуси використання кормових добавок

Опубліковано: 17.07.2019

Зараз складно уявити собі будь-яку галузь тваринництва без використання кормових добавок. Це можуть бути вітамінні, мінеральні, протеїнові, азотисті добавки, ферменти, пре- та пробіотики, а також антибіотики, амінокислоти, біостимулятори та ін. Варто також зазначити добавки, що підвищують споживання кормів (за рахунок зміни їх аромату і кольору) та ті, що сприяють кращому перетравленню та засвоєнню поживних речовин з корму.

Використання кормових добавок

Перше правило кормових добавок – використовувати їх лише коли необхідно, та коли вони будуть підвищувати поживну цінність базових кормів.

Використання кормових добавок у тваринництві при правильному їх введенні має такі переваги:

  • протеїнові кормові добавки здатні підвищувати поживну цінність низькоякісних кормів (а отже, дозволяє замінити певну частину корму на більш бюджетний варіант);
  • добавки, багаті на макро- і мікроелементи, здатні підвищувати опірні сили організму тварин, забезпечувати нормальний ріст і розвиток тварин, чинити нормалізацію метаболізму;
  • завдяки надходженню мікроелементів підвищується продуктивність тварин та засвоюваність кормів, що дозволяє знизити обсяг корму, що згодовується;
  • небілкові азотвмісні речовини – чудова альтернатива для заміни протеїну в раціоні жуйних (особливо, при його дефіциті);
  • ферментні препарати здатні знизити енерговитрати організму тварин при розщепленні корму;
  • енергетичні кормові добавки необхідні тваринам при підвищених енерговитратах організму (наприклад, період лактації, вагітність, осінньо-зимовий період тощо);
  • підвищується приріст та продуктивність тварин при зниженні собівартості кормів…

Але бувають ситуації, коли використання кормових добавок може нанести шкоду організму тварини або призвести до загибелі (наприклад, при неправильно розрахованому за поживною цінністю раціоні та введенні добавок, чи при передозуванні добавками). Наслідки, які можуть виникнути:

  • втрата продуктивності тварин;
  • порушення відтворювальної функції;
  • неповноцінна робота імунної системи;
  • виникнення хвороб незаразного характеру;
  • зменшення поголів’я через вибраковку особин;
  • зниження якості продукції тваринництва;
  • при неправильному використанні азотвмісних добавок можливе виникнення інтоксикації, проблеми з диханням, тимпанія рубця…

Тож, підводячи підсумки, можна сказати, що правильне і обґрунтоване застосування кормових добавок є незамінним помічником в усіх галузях тваринництва: для оптимізації годівлі, технологічного процесу, отримання здорового та стійкого до хвороб поголів’я. Але при неправильному використанні кормових добавок – призводити до погіршення стану тварин та до зниження якості тваринницької продукції. Аби не допустити негативних наслідків використання кормових добавок, необхідно досліджувати корми на поживну цінність (знайомтесь з дослідженням тут https://smartbiolab.com.ua/service/ximiko-toksikologichni-doslidzhennya-kormiv), а сироватку крові тварин – на біохімічні показники (знайомтесь з дослідженням тут https://smartbiolab.com.ua/service/bakteriologichni-doslidzhennya), використовувати отриману інформацію у складанні збалансованих раціонів, застосовувати добавки за призначенням серед відповідних груп/видів тварин.

Карта сайту

ТОВ "СмартБіоЛаб" ©