Опубліковано: 13.01.2021
Концентрація сечовини (азоту сечовини в молоці (MUN) та крові (BUN)) і білка в молоці є одними з найважливіших показників економічної ефективності виробництва молока у європейських країнах та США.
Сечовина, як кінцевий продукт білкового обміну, є маркером здоров’я корів і показником збалансованості раціону годівлі ВРХ за вмістом сирого протеїну та енергії. Враховуючи той факт, що нормальне середнє значення білка в молоці становить 3,2 – 3,6 %, оптимальною концентрацією сечовини в молоці вважають 15 – 30 мг/100 мл. Будь-які відхилення вмісту сечовини від норми свідчать про дисбаланс раціону за енерго-протеїновим співвідношенням, що може спричинити зниження молочної продуктивності корів, викликати порушення відтворювальної функції, супроводжуватися розладами метаболізму та різноманітними захворюваннями (проблеми з копитами, печінкою, зниження споживання корму тощо).
Постійний моніторинг рівня сечовини в молоці (знаючи вміст білка! в молоці) надає можливість спеціалістам контролювати раціони тварин за протеїновою складовою і попередити можливі фінансові витрати у майбутньому, пов’язані з проблемами відтворювання стада (вибраковкою тварин по причині яловості, народження слабкого приплоду, зниження резистентності організму) та здоров’я тварин у цілому.
Для досягнення найкращого результату у господарстві, моніторингові дослідження сечовини у молоці рекомендується проводити щотижня, а також після кожної зміни структури раціону, відбираючи збірну пробу молока від технологічної групи тварин або стада у цілому (груповий підхід).
У випадку індивідуального підходу рекомендується проводити дослідження концентрації сечовини у молоці корів у періоди: 5-7 діб після отелення; 30 діб після отелення; перед осіменінням; перед запуском тварин.
ТОВ "СмартБіоЛаб" © - всі права захищені